Uncategorized

Hur fungerar Bitcoin?

Du har säkert inte missat att det går att betala i butiker, online och offline, med den virtuella valutan Bitcoin. Men hur fungerar egentligen Bitcoin? Okej, om du inte är programmerare, eller har stor kunskap om teknologi, så är det kanske inte så lätt att förstå precis hur bitcoinätverket växer fram. Lyckligtvis så behöver du inte ha denna kunskap för att använda och investera i Bitcoin. Men det kan förstås vara bra att veta lite mer om det som gör att denna valuta är så säker och smidig att använda sig av.

Ett nätverk utan central enhet

Normalt sett så är det ju så att man skickar pengar med hjälp av en central enhet som kan vara en bank eller annan finansiell institution. Om den centrala enheten godkänner din transaktion så går den igenom. Bitcoinnätverket fungerar utan central enhet. Här kommer man istället att jobba med en slags huvudbok en så kallad blockkedja. Den finns hos alla som är med i nätverket så alla kommer att se alla transaktioner.

Blockkedjor kan skapas genom att matematiska och kryptografiska problem löses. Detta jobb utförs av miners som blir belönade med Bitcoins som tack för jobbet. Om du vill syssla med mining så måste du ha plats för kraftfulla datorer och även ha råd med den energi som detta jobb kräver. Idag så är det företag som jobbar med att mina och som privatperson så kan man investera i deras arbete och få en del av belöningen, det vill säga Bitcoins.

Så kan du betala med Bitcoins

För att du ska kunna betala med Bitcoins så måste du ha en bitcoinplånbok. Den kan du skapa online, på din dator eller ha som hårdvara som du kopplar till din dator. När du har en plånbok så har du också en adress. Den består av siffror och kommer inte att avslöja vem du är. Med en privat nyckel, ett lösenord, så kan du logga in och använda dina Bitcoins. Med nyckeln så bevisar du att det är du som äger pengarna som finns på plånboken. För att skicka så anger du den adress som pengarna ska landa på. Det här kan du göra dygnet runt och till vilken del av världen som helst. Din transaktion kan vara gratis eller innebära en mycket liten avgift.

Var kan du använda Bitcoins?

Det är fortfarande så att man inte finner Bitcoin som betalningsmetod i vanliga butiker. Men det här håller på att förändras. Butiker som finns online har tagit till sig valutan och det finns Bitcoin casinos där du kan satsa med virtuell valuta och vinna i samma valuta.

Det finns också ett stort intresse av att handla med virtuell valuta. På en plattform som finns online så kan du köpa Bitcoins med ditt kreditkort för att sedan spara pengarna eller fortsätta handla. På en kryptovalutaplattform så kan man byta mellan olika virtuella valutor eller mot fiat-pengar. Det här är spännande men inte utan risker.

Dina Bitcoins och säkerhet

Oavsett om du vill investera eller handla med Bitcoins så är säkerhetstänket ett måste. Ja, du får anonymitet och själva bitcoinen är extremt svår att hacka. Men din dator eller den server som din bitcoinplånbok ligger på måste också säkras. Eftersom du inte kan ta ansvar för den server som din bitcoinplånbok ligger på online så bör du se till att ha ett annat alternativ. Med en hårdvaruplånbok så kan du ju rentav förvara dina pengar offline och då kan ingen komma åt dem.

Glöm inte bort att du utan din privata nyckel inte heller kommer åt dina Bitcoins! Du bör alltid ha en backup vilket inte är svårt då det trots allt rör sig om digitala filer som inte tar stor plats. Tappar du bort ditt lösenord eller utsätts för stöld så ska du veta att det inte går att göra något åt saken. Bitcoins som är skickade går inte att få tillbaka såvida den som tog emot pengarna inte vill göra en ny transaktion till din plånbok på samma belopp.

Leave a Comment